Aktualności

Przed nami majówka. Przypominamy zasady bezpiecznego grillowania

Data publikacji 25.04.2023

Przed nami długi, majowy weekend. Będzie to świetna okazja do wypoczynku na świeżym powietrzu - na działkach, ogrodach czy w plenerze. Nieodzownym elementem takich wycieczek jest przygotowywanie posiłków na grillu. Grillowanie sprawia dużo przyjemności, lecz należy pamiętać, że wykorzystujemy przy nim otwarty ogień, co niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo. Aby majówka przebiegała beztrosko i bezpiecznie poniżej kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa.

Teoretycznie osoby grillujące w Polsce mogą się cieszyć dużą swobodą. Ogólnopolskie prawo nie zabrania grillowania nawet na balkonach czy tarasach. Przypominamy jednak, że grillowanie na balkonach budynków wielorodzinnych stwarza zagrożenie pożarowe, jest uciążliwe dla sąsiadów i może naruszać prawo lokalne lub spółdzielcze. Pamiętać należy także o tym, że nie można rozpalać grilli w odległości mniejszej jak 100m od granicy lasu, za wyjątkiem miejsc wyznaczonych do tego celu przez właściciela lub zarządcę lasu,

Z kolei w przypadku rozpalania ognisk można to robić w miejscach tylko do tego wyznaczonych. Za niestosowanie się do tego przepisu grozi mandat nawet do 5 tys. zł. W przypadku ognisk, które chcielibyśmy rozpalić na swoich działkach też nie mamy pełnej swobody. Jedynym legalnym opałem jest drewno. Nie wolno w ogniskach palić śmieci czy liści. Organizujący ognisko musi też usytuować je nie mniej niż 4 metry od granicy swojej działki, 10 metrów od pola uprawnego i aż 100 metrów od lasu.

Aby majówka przebiegała beztrosko, bezpiecznie i zgodnie z prawem, poniżej kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa:

  • Grillujemy tylko na świeżym powietrzu. Pod żadnym pozorem nie przenośmy grilla do zamkniętych pomieszczeń, gdyż może to doprowadzić do zaprószenia ognia lub w przypadku braku odpowiedniej wentylacji do zaczadzenia;
  • Przed rozpaleniem upewnijmy się czy jest on ustawiony w sposób stabilny, zabezpieczający przed łatwym przewróceniem;
  • Do rozpalania nie używajmy substancji łatwo zapalnych poza typowymi rozpałkami, które możemy kupić w sklepach;
  • Do rozniecania ognia stosujmy specjalne dmuchawy, a w przypadku braku takiego urządzenia wachlujmy np. gazetą. Pod żadnym pozorem nie podlewajmy żarzącego się węgla cieczami łatwo zapalnymi;
  • W bezpośrednim sąsiedztwie grilla miejmy zawsze przygotowaną butelkę z wodą, przy pomocy której będziemy mogli skutecznie przygasić płomień;
  • Nie pozostawiajmy palącego się grilla bez nadzoru osób dorosłych. W przypadku, gdy znajdują się z nami małe dzieci pamiętajmy, aby po rozpaleniu zabezpieczyć rozpałki, szczególnie te w płynie;
  • Przed powrotem do domu sprawdźmy, czy grill został dokładnie zagaszony.
Powrót na górę strony